Milan Design Week 2018

Door Patty Meesters op 16 mei 2018

 

Reflection on the latest trends

 

De Milan Design Week is hét designevenement van het jaar. Ook Lensen was dit jaar weer aanwezig om de nieuwste trends en ontwikkelingen te spotten. Honderden ontwerpers en labels presenteerden hun nieuwste werk en hebben ons overspoeld met inspiratie.

Wij hebben voor jullie een overzicht gemaakt met trends waarvan wij verwachten zich voort te gaan zetten het komende jaar.

 

 

Life in full color

Volle kleuren gaan we het komende jaar zien! Diep en gedurfd blauw. Mango, een schaduw van warm en helder oranje. Roze. Heel Milaan was roze! En niet alleen in accenten, maar in flinke volumes. Licht groen die neigt naar neon-mint. Levendig en futuristisch geel dat als hoofdkleur de leiding neemt. En last but not lease, rood: we gaan weer nieuwe tinten zien!

 

 

 

Reflection

Hoog reflecterende stands trokken de aandacht van vele bezoekers. Materialen kwamen nog beter tot hun recht dankzij spiegelende afwerkingen. Maar natuurlijk ook erg slim toegepast voor een hoog ‘Instagrammable’ effect.

 

 

Japandi

Oost west, thuis best! Japandi is een fusie van Scandinavisch minimalisme en weelderig Aziatische motieven. Maar ook de kunst van het weglaten zien we terug binnen de Japanse invloeden. Ruimte, rust en sereniteit. Wij zijn nu al groot fan!

 

 

Retro Mania

Een geur van retro nostalgie hangt in de lucht. Felle kleuren, bewust materiaalgebruik, uitgesproken vormen en grote objecten waren niet te missen. Een viering van design uit vervlogen tijdperken. Iconische objecten, prototypen en ontwerpen werden uit de archieven teruggehaald en voor de toekomst klaargezet.

 

 

Fantasy / Theatrical

Ontwerpers gaan voor een zintuiglijke ervaring in Milaan. Dat ging er vaak theatraal aan toe. Leuke details die niet altijd met de rest van het interieur hoeven te matchen. Licht-effecten, muziek, fantasy-achtige uitspattingen, ontwerpers waren echt op zoek om bezoekers een gevoel van thuiskomen en nesten te geven, maar ook dat het prima was om over de top te zijn – meer is meer!

 

 

Recycle / Plastic

Duurzaamheid is al jaren een dominant thema en zet sterk door. Met name innovatie zet recycling dit jaar op de trendlijst. Vele ontwerpers houden zich hiermee bezig door nieuwe toepassingen voor onder andere gerecycled plastic te ontdekken. En zolang de wereld nog veel plastic blijft gebruiken omarmen wij deze trend!

 

 

The art of light

Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur. Goud is een populair afwerking en daarnaast komt de Art Deco stijl terug. Strakke lijnen, unieke ontwerpen en de balans tussen kunst en vormen. Het richt zich op scherpe lijnen en aantrekkelijke vormen. Deze verlichtingstrend voegt plezier en ontspanning samen.

 

 

Textured details

Het detail zit in de textuur – geweven patronen, zichtbare naden en stiksels om de aandacht te trekken. Materialen worden gecombineerd en zeer zorgvuldig samengesteld. Je moet wel dichterbij komen om het te beleven. We willen niet alleen kijken, maar ook voelen!

 

 

Urban living

Nieuwe concepten ontstaan als oplossing voor het gebrek aan betaalbare en aantrekkelijke woningen in de stad. Er wordt veel geëxperimenteerd om zo efficiënt mogelijk om te gaan met compacte woonsituaties. Traditionele ontwerpprocessen staan ter discussie en ontwerpers laten zien hoe architectuur een creatief antwoord kan bieden op de groeiende schaarste aan woonruimte en grondstoffen in stedelijke gebieden.

 

 

Technology

Geen ver-van-mijn-bed-show meer voor de innovatieve ontwikkelingen, maar een integratie van technologie in het dagelijkse leven. Technologie krijgt hierbij een assisterende functie die kan helpen, want de hedendaagse ontwerper is niet alleen ontwerper, binnen innovatie wordt hij of zij ook gezien als futurist, onderzoeker en vertaler.