Cordaan

Cordaan

Zuidoever

Zuidoever is de eerste locatie van De Oevers, een nieuw woon-zorgconcept van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. De bewoners van Zuidoever zijn ouderen met dementie of een ernstige somatische aandoening.

Zuidoever breekt rigoureus met de bestaande bouwtraditie van verzorgings- en verpleeghuizen. Het is een gebouw met een hoogwaardige uitstraling dat de mens centraal zet. Het sluit de bewoners - die in de laatste fase van hun leven zijn beland - niet op maar omarmt ze met warmte. Zorg wordt er verenigd met een hoge kwaliteit van leven, wat tevens leidt tot een lagere zorgvraag. Het gebouw biedt comfort en privacy, maar ook contact met de buitenwereld en medebewoners. Een leven zoveel mogelijk zoals de bewoners dat gewend waren, in een accommodatie die zich aan hun aanpast in plaats van andersom.

Een belangrijk uitgangspunt van Zuidoever is het actief houden van de bewoners. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot een betere leefkwaliteit en een efficiëntere zorg omdat actieve ouderen langer ‘goed’ en gelukkig blijven. Het gebouw is ontworpen om dit te faciliteren en te stimuleren.

Tangram ontwierp niet alleen het gebouw maar was ook verantwoordelijk voor het interieur. Dat was een grote wens, want een dergelijke veeleisende leefomgeving werkt het beste als er sprake is van een integrale aanpak. Daarmee ontstaat een optimale sequentie van ervaringen van het gebouw. De ideeën uit de vormgeving konden daarom worden omgezet naar het interieur.

Project Details

Opdrachtgever

Cordaan

Locatie

Zuidoever

Ruimte

Huiskamers, multifunctionele ruimte, spreek- en werkkamers, multiculturele ruimte, terras

Opdracht

Meubilair, stoffering, maatwerk, styling

Architect

Tangram

Fase

Opgeleverd 2020

Fotografie

Tangram