Anna Ziekenhuis

Anna Ziekenhuis

Geldrop

Voor de inrichting van diverse opgeleverde wachtruimtes heeft het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop een origineel onderzoek laten doen naar de ervaringen van cliënten en medewerkers met een wachtkamer.

Opdracht
bkkc schreef een visiedocument dat aansluit bij het beleidsplan ‘Aangenaam Anna’, waarin het St. Anna Ziekenhuis zich onderscheidt door bijzondere betrokkenheid en aandacht voor de klant. Het pilotproject ‘De ideale wachtkamer’ vloeit voort uit het visiedocument dat inhoudelijke en praktische invulling geeft aan het versterken van de omgeving.

Aangenaam Anna
Beeldend kunstenaar Anne Pillen bracht drie dagdelen door in een wachtkamer. Zij praatte met cliënten en medewerkers en bracht veranderingen aan met aanwezige materialen inspelend op de situatie. Met tijdelijke ingrepen zoals het neerzetten van een leestafel, koffie schenken, bloemen schikken en voorlezen verzamelde ze informatie voor een goede wachtkamerinrichting. De reacties, de veranderingen en de tips heeft zij vastgelegd in een fotodocument dat gebruikt is voor het ontwerp van een nieuwe wachtkamer. De wachtkamers zijn klaar en Anne Pillen heeft vrijwilligers opgeleid voor hun taak als gastvrouw.

Healing Environment
bkkc heeft het visiedocument ‘fysieke inrichting Aangenaam Anna’ geschreven en het pilotproject ‘De ideale wachtkamer’ begeleid en mede vormgegeven. Healing environment is een thema binnen de zorg en kunst en cultuur kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren, zowel fysiek als sociaal. Door geen apart kunstbeleid te voeren, maar kunst en design te integreren in de inrichting van de ruimtes draagt dat effectief bij aan een healing environment en maakt het ziekenhuis persoonlijker.

Resultaat
Het resultaat is een sfeervolle ruimte, met uitnodigend meubilair, sfeervol behang en verse bloemen. Gastvrouwen en -heren verwelkomen de klanten en voorzien hen desgewenst van informatie, een luisterend oor of een kopje koffie of thee. Ook zorgen ze voor een krant of lezen een boek voor aan wachtende kinderen.

Klanten reageren enthousiast op de uitnodigende wachtruimte met de huiselijke uitstraling en bevestigen het ‘aangename wachten’.

Project Details

Opdrachtgever

Anna Ziekenhuis

Locatie

Geldrop

Ruimte

Diverse wachtkamers

Opdracht

Meubilair, kindermeubilair, visuals

Architect

Anne Pillen

Fase

Opgeleverd