Tergooi MC

Tergooi MC

Hilversum

Tergooi MC in de Gooi & Vechtstreek heeft als doel om één van de mooiste ziekenhuizen van Nederland te worden. Een mooi, functioneel en herkenbaar ziekenhuis dat is omringd door groen en een geheel vormt met haar natuurlijke omgeving. Het programma van eisen van Tergooi MC, het basis interieurontwerp van architectenbureau Wiegerinck gecombineerd met de kennis en expertise van Lensen als totaalprojectinrichter - een intensieve samenwerking in voorbereiding én uitvoering - maken dit imposante project uniek in haar soort. In deze video vertellen verschillende betrokkenen over de visie achter het ontwerp, het inrichtingsproces en de uiteindelijke realisatie van Tergooi MC in Hilversum.

Privacy
Voor Lensen bestaat het project Tergooi MC uit twee op elkaar aansluitende opdrachten: inrichting en licht- en zichtwering. ‘Bij de inrichting van het ziekenhuis is een gastvrije, patiëntvriendelijke en vertrouwde omgeving gecreëerd,’ licht Edwin van der Waal, directeur Lensen toe. ‘Wij brengen interieurbeleving maar laten het medisch specialistische aspect over aan de deskundige partijen op dat vakgebied.’ Licht- en zichtwering is een puur functioneel aspect van de inrichting wat vooral betrekking heeft op privacy. Robbie Bertens, manager Operations Lensen: ‘Met lichtwering wordt de inkijk in een ruimte verduisterd van buiten. Zichtwering wordt toegepast op ramen en deuren zodat je letterlijk uit het zicht kunt zijn.’

Healing environment
Volgens de visie van de architect is een ‘healing environment’ vormgegeven. Door de hoge ramen valt veel natuurlijk licht in het ziekenhuis en wordt de verbinding gelegd tussen binnen- en buitenomgeving. Een daarbij passend kleurenpalet is in het hele ziekenhuis doorgevoerd. Alle voorgestelde kleuren, meubelen en stofferingen zijn gefinetuned en getoetst aan de uitgangspunten in het programma van eisen en de basisprincipes van het ontwerp. Het ziekenhuis is volledig ingericht - turn key - door Lensen opgeleverd.

Maatwerk is de standaard
Op het medische meubilair na levert Lensen alles: van spreektafel tot kapstokhaak en prullenbak. ‘De inrichting gaat verder dan de standaard’ vertelt van der Waal, ‘we kijken naar wat er nodig is met onze heldere visie als leidraad: oog voor de mens. Eén van de ontwerpprincipes is dat de gebruiker zich herkent in de inrichting en dat dit tegelijkertijd zorgt voor de best mogelijke manier van werken. Dit geldt voor zowel de arts als de cliënt. Soms is het een hele reis om daar te komen maar door de fijne, onderlinge samenwerking is dit goed gelukt.’ Het team van Lensen weet op geheel eigen wijze toegevoegde waarde te geven aan het interieur. ‘Een standaard werkplek is zo geregeld maar door een afgeronde hoek aan het bureau, een extra kabelgoot of een dieperliggend blad maak je een meubel extra praktisch en functioneel.’ Op deze manier maakt Lensen van maatwerk de standaard en wordt een interieur gecreëerd waarbij alle basisbehoeften consequent zijn uitgevoerd en geoptimaliseerd per ruimte en gebruikersdoel.

Onderscheidend
Voor de wachtruimtes ontwikkelde Lensen in overleg met de opdrachtgever en architect een totaal nieuw meubel. Een idee dat volgens van der Waal is ontstaan tijdens de bouw. ‘Omdat we in een vroeg stadium bij het project betrokken waren, is er ook genoeg tijd geweest om een volledig nieuw meubel te ontwikkelen.’ De bank die Lensen ontworpen heeft is meer dan een standaard bank: variabel in haar afmetingen en luxueuzer dan gebruikelijk. ‘Het is ons gelukt om een meubel neer te zetten dat praktisch en functioneel is, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. Wij onderscheiden ons niet alleen in het aanbieden van functionele producten en gaan verder dan enkel het leveren van meubelen: Lensen is ook een logistieke dienstverlener die turnkey oplevert. De totale inhuisoperatie doen we met onze eigen mensen. Dat is typerend voor onze organisatie en voegt waarde en kwaliteit aan onze totale dienstverlening.’

Als Lensen zijn we trots op dit fantastisch resultaat. Tergooi MC is gastvrij en patiëntvriendelijk ingericht, met oog voor de mens.

Project Details

Opdrachtgever

Tergooi MC

Locatie

Hilversum

Ruimte

Nieuwbouw

Opdracht

Inrichting en licht- en zichtwering

Architect

Wiegerinck

Fase

Opgeleverd mei 2023

Fotografie

Ilse Masseling | Lensen Videoproductie | Teyeger Visuals and Concepts