Topaz

Topaz

Overduin

Gespecialiseerd in dementie en Huntington is Topaz Overduin gevestigd aan de rand van de Katwijkse duinen. In samenwerking met Bureau Kroner Architecten en Anika van Vugt is Lensen betrokken bij de renovatie van deze locatie. Hierbij was het van belang dat het meubilair in een moderner jasje werd stoken. De focus van deze renovatie was met name gericht op belevenisgerichte zorg.

Bij belevenisgerichte zorg staat de bewoner centraal en wordt er gekeken naar wat deze nodig heeft. Met als doel dat de bewoner zich erkend, gerespecteerd en vooral vertrouwd voelt. Dit kan vertaald worden naar de inrichting door gebruik te maken van natuurlijke elementen, herkenbaar meubilair en accenten van vroeger, licht en/of geuren. De nadruk ligt vooral op de diversiteit van de hoeveelheid prikkels.

Strand zonder echt zand
Veel bewoners in een verzorgingstehuis hebben moeite met naar buiten gaan, dit kan zijn vanwege de vele prikkels of dat ze slecht ter been zijn. Hierdoor missen ze vaak het buitengevoel, dat rustgevend en herstellend kan werken. Topaz Overduin ligt midden in de duinen van Katwijk en heeft hierover een prachtig uitzicht. Helaas is het wandelen door het zand voor vele bewoners niet mogelijk.

In het ontwerp is er daarom voor gekozen om de belevenis van de duinen en het strand naar binnen te brengen. De kleuren van het strand, zee en duingras zorgen voor een oriëntatie door het pand. Deze kleuren zijn toegepast op de muren, het meubilair en de decoratie. Verder is er gekozen voor een variatie in zitten met een lounge gedeelte en hoog zitten. Voor de totaal beleving komen in het interieur allerlei accessoires terug die betrekking tot de zee en natuur zoals schelpen, visnetten en visgraat geweven lampenkappen.

| Niet alleen wij van Topaz, maar ook de bewoners, familieleden en cliëntenraad zijn erg tevreden met de keuzes van de nieuwe inrichting, René van Elferen Topaz |

 

Lensen denkt graag mee over de vertaling van belevenisgerichte zorg in de inrichting van jouw project. Neem voor advies vrijblijvend contact met ons op.

Project Details

Opdrachtgever

Topaz

Locatie

Overduin

Ruimte

Duinpannetjes

Opdracht

Meubilair, maatwerk, verlichting, decoratie, beplanting

Architect

Bureau Kroner

Fase

Opgeleverd 2021

Fotografie

Lensen | Ilse Masseling